El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires en el procés judicial iniciat l’any 2008 sobre el polígon industrial Sesrovires. El tribunal ha dictat la inexecució de la sentència i evita l’enderroc d’11 naus industrials en aquest àmbit i les legalitza definitivament.
La sentència posa fi a una situació que l’alcalde Enric Carbonell ha qualificat de “molt complexa”. “Hem patit molt però sense perdre mai l’esperança que arribés aquest moment”, ha destacat en roda de premsa avui, acompanyat pels membres del govern municipal en ple (PSC, ARAses i C’s) i l’equip tècnic i jurídic. “L’Ajuntament després de tants anys i de tantes dificultats ha pogut fer i completar la seva feina”, en referència a la legalització de les naus. L’alcalde ha qualificat la resolució com “una bona notícia que obre una perspectiva totalment diferent. Treu l’amenaça i aplana el camí en quant a la trajectòria del nostre poble per afrontar el seu futur”. Carbonell ha agraït la col·laboració i implicació dels propietaris i l’exhaustiu treball tècnic que ha comportat aquest procés. La importància d’aquesta sentència va més enllà d’aquest important impacte per Sant Esteve. En aquest sentit, passa a ser un exemple de resolució d’una casuística molt més estesa al territori del que es pensa, amb situacions d’anomalies urbanístiques de difícil resolució en àmbits fortament consolidats. Cronologia El litigi va començar el 2008 quan van ser impugnades diverses llicències d’obres del polígon industrial Sesrovires, que es remuntaven als anys 90, per considerar que havien estat atorgades sense els previs instruments de gestió urbanística correctament aprovats. L’any 2010 una sentència en primera instància va declarar-les nul·les, afectant un total d’11 naus. La sentència va ser ratificada en ferm al 2013.
Aquestes sentències deixaven les naus industrials afectades en una situació de total vulnerabilitat i només es podia impedir el seu enderroc per mitjà de l’atorgament de noves llicències urbanístiques.
Des de l’any 2010, l’Ajuntament es va comprometre a normalitzar la situació urbanística de tot el polígon, problemàtica que tenia un àmbit d’afectació que anava més enllà de les 11 naus industrials. Aquesta necessària normalització afectava un àmbit industrial d’unes 47 hectàrees, unes 200 naus industrials, uns 350 interessats i més de 1000 treballadors.
Així, es van iniciar uns treballs molt complexos de gestió urbanística amb els projectes de reparcel·lació i d’urbanització, la inscripció al registre de la propietat, i l’execució i recepció de les obres d’urbanització.
Finalment, l’any 2018 van poder iniciar-se les obres d’urbanització amb plena col·laboració entre Ajuntament i els propietaris i interessats de l’àmbit que van assumir els prop de 7 milions d’euros i dos anys d’execució dels treballs que van acabar el maig de 2020.
En el decurs d’aquestes obres i gràcies a les diferents recepcions de les mateixes es van poder atorgar les llicències corresponent de forma legal, de manera que es va restablir l’ordre jurídic vulnerat permetent declarar l’actual inexecució de la sentència.
Un polígon dels anys 60 El polígon Industrial Sesrovires va ser un dels primers polígons industrials del municipi, iniciant la seva implantació a mitjans dels anys 60, però mantenint un gran nombre de mancances urbanístiques importants. El seu origen es remunta a mitjans de la dècada quan va començar l’activitat industrial el polígon Precis i uns anys més tard també el polígon “Sasroviras” que van acabar donant lloc al Sesrovires.
VÍDEO RODA DE PREMSA VALORACIÓ SENTÈNCIA
FOTO: d’esquerra a dreta: el govern municipal amb Lorena Cuesta, Roser Brosed, Joan Galceran, Enric Carbonell, Antonio González, Òscar Rodríguez; l’arquitecte municipal, Jordi Izquierdo; i l’advocat Joan Recasens