Els residus orgànics i de rebuig es portaran a l’Ecoparc de Montcada i Reixac

Dijous, 8 de juny de 2017 a les 09:50

Els residus orgànics i de la fracció resta de Sant Esteve s’enviaran a l’Ecoparc 2 de Montcada i Reixac a partir del 30 de juny, ja que l’Ecoparc 4 d’Hostalets de Pierola, on es porten actualment, deixarà de prestar servei. El canvi permetrà tractar la fracció de rebuig, però suposarà un increment en el cost que haurà de pagar l’Ajuntament.

Situació actual
Actualment un camió amb dos compartiments recull i porta fins a Hostalets de Pierola tant la fracció resta o de rebuig (contenidor verd on va a parar tot el que no se separa per reciclar) com la fracció orgànica (contenidor marró). La part de resta es deixa a l’abocador de Can Mata i l’orgànica a l’Ecoparc 4.

L’Ecoparc 4 ha comunicat que a partir del 30 de juny de 2017 deixa de prestar el servei de recepció de la matèria orgànica per la qual cosa el consistori s’ha vist obligat a trobar unes altres instal·lacions alternatives. Paral·lelament, la Llei 5/2017, del 28 de març, ha pujat el cànon per abocar residus de rebuig sense tractar i l’anirà incrementant  més fins al 2020 (el preu passarà de 30€/tona al 2017 a 47€/tona al 2020). D’altra banda, el fet que el camió de recollida sigui bicompartimentat fa recomanable, per motius de seguretat, que no circuli amb un dels dos dipòsits buits d’un lloc a un altre.

 

L’alternativa de Montcada i Reixac
Donat que ja no serà possible traslladar més residus a l’Ecoparc 4 d’Hostalets de Pierola, l’Ajuntament ha decidit contractar els serveis de l’Ecoparc 2 de Montcada i Reixac, tant per al rebuig com per a l’orgànica. Aquest decisió té l’avantatge de què a partir d’ara es podrà fer un tractament de la fracció resta, ja que les instal·lacions de Montcada i Reixac ofereixen aquest servei. També permetrà haver de pagar menys a la Generalitat pel cànon de la fracció resta, ja que a partir d’ara se sotmetran a tractament.

No obstant això, la factura final per a l’Ajuntament es veurà incrementada, ja que el preus de l’Ecoparc 2 de Montcada i Reixac són superiors a l’Ecoparc 4. El sobrecost per a l’exercici del 2017 és de 12.700 euros. A més cal afegir que també augmenten els costos de desplaçament a l’estar Montcada i Reixac a 34 quilòmetres, una distància superior a la de l’Ecoparc d’Hostalets.

No reciclar és car
La fracció resta suposa el 60% dels residus globals de Sant Esteve Sesrovires. Un augment de la separació selectiva per part dels sesrovirencs permetria enviar menys residus de rebuig a la planta de tractament i una factura menor per a l’Ajuntament i per als ciutadans.

Darrera actualització: 08.06.2017 | 09:57