Concentració en defensa dels Serveis Socials i contra la violència envers els treballadors i treballadores

Divendres, 30 de novembre de 2018 a les 12:40

L'equip de Serveis socials, membres del comitè d'empresa, treballadors i treballadores municipals, representants polítics i ciutadans s'han concentrat aquest migdia davant l'Ajuntament per mostrar el seu suport amb la treballadora de Serveis Socials de Salt que va patir una agressió. L'acte també ha volgut fer palesa la defensa a tots els professionals de l'àmbit del tercer sector i el rebuig a qualsevol tipus de violència envers els treballadors i treballadores públics. Des del Govern Municipal, la regidora de Règim Intern, Roser Brosed, ha expressat el compromís d'elaborar un protocol d’actuació davant d’agressions al personal de l’Ajuntament.

MANIFEST EN DEFENSA DELS PROFESSIONALS DE SERVEIS SOCIALS I EN CONTRA DE LA VIOLÈNCIA OCUPACIONAL

Sant Esteve Sesrovires | 26 de novembre de 2018
 
Davant l'agressió patida per una companya dels Serveis Socials de Salt el passat divendres, els Col•legis Professionals de Treball Social, Psicologia i Educadores i Educadors Socials de Catalunya lamentem profundament els fets i condemnem rotundament l'agressió. La violència no és en cap cas la resposta ni el camí, cal recordar-ho sempre.
Fets com aquest, que fins fa un temps eren aïllats, s'estan convertint malauradament en episodis reiterats que requereixen una resposta immediata per part dels poders públics. Les agressions i amenaces, tant físiques com verbals, per part de persones que queden excloses dels ajuts públics o no veuen satisfetes les seves expectatives, es repeteixen i n'hem alertat en diverses ocasions els poders polítics.
Les condicions de desprotecció en què desenvolupem la nostra feina els professionals de l'atenció directa als Serveis Socials ens situen en un entorn d'inseguretat que ens exposa a agressions i ens porta a treballar amb por i, en ocasions, fins i tot amb angoixa. Malgrat ser una realitat que va en augment, pocs municipis compten amb protocols d'actuació davant d'una agressió i la resposta institucional no sempre és satisfactòria.
Els Col•legis Professionals que representem les treballadores i els treballadors dels Serveis Socials reclamem seguretat i protecció a la feina, així com unes condicions laborals que ens permetin desenvolupar la nostra tasca amb les màximes garanties de qualitat vers la ciutadania. El context socioeconòmic dels darrers anys, amb un fort increment de la demanda i la infradotació crònica dels serveis socials, ha agreujat les desigualtats alhora que dificulta donar-hi una resposta adequada.
Sense justificar en cap cas la violència, creiem que cal analitzar els factors que poden desencadenar actituds agressives i ser conscients de la frustració i la sensació d'impotència que provoquen determinades situacions. Des de la nostra vocació d'acompanyar les persones perquè puguin gaudir d'una vida digna, amb les necessitats bàsiques cobertes i les eines necessàries per desenvolupar-se de manera autònoma i plena, continuarem defensant els drets de les persones i posant l'èmfasi en la prevenció i la justícia social.
Davant els inadmissibles fets de divendres a Salt, expressem el nostre suport a la companya agredida i el seu entorn, així com el nostre desig que es recuperi aviat, i ens solidaritzem amb les companyes del Consorci de Benestar Social del Gironès-Salt en la denúncia de l'agressió. El risc i la vulnerabilitat de la nostra posició que posen de manifest episodis com aquest requereixen d'actuacions immediates per part dels poders públics i ens posem a la seva disposició per treballar conjuntament les mesures necessàries.
El Govern Municipal de Sant Esteve, respon a aquesta demanda i es compromet a elaborar un protocol d’actuació davant d’agressions al personal de l’ajuntament.
Els treballadors i treballadores municipals són servidors públics que mereixen una consideració i un respecte que en cap cas i sense cap justificació els pot fer víctimes de qualsevol tipus d’agressions en el desenvolupament de la seva feina.
Defensem la necessitat de reivindicar de nou la independència i la seguretat en la pràctica professional dels treballadores i treballadores municipals i la resta de treballadors de les administracions públiques, davant qualsevol tipus d’agressió.
La presa de consciència i el suport dels poders públics, dels agents socials i de la ciutadania, per reforçar el sistema públic, on el major actiu del qual són les persones que es dediquen a garantir els drets socials de tota la ciutadania, és necessària i imprescindible.
 

Darrera actualització: 30.11.2018 | 14:47