Alerta per la presència d’un nou insecte invasor

Dilluns, 6 de maig de 2019 a les 08:00

El Departament d’Agricultura de la Generalitat està informant als ajuntaments que s’ha detectat a Catalunya la presencia d’un nou insecte invasor, el bernat marbrejat (halyomorpha halys). Es tracta d’una xinxa que pot provocar greus pèrdues econòmiques en l’agricultura i  és molest per a les persones. La Generalitat demana que els ciutadans que detectin aquest insecte ho notifiquin a les autoritats públiques.

El bernat marbrejat es va localitzar per primer cop a Catalunya a l’any 2016. Actualment, l’insecte ja es troba en 36 municipis de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona.  Tot i que a Sant Esteve Sesrovires no se n’ha detectat, l’Ajuntament farà un seguiment per identificar la possible presència i es difondran cartells informatius.

Aquest tipus de xinxa és procedent d’Àsia.  Té una coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada. Es diferencia de les xinxes autòctones per tenir unes bandes blanques a les antenes.

Pèrdues econòmiques
S’alimenta de plantes de parc i jardins i de cultius agrícoles. El bernat marbrejat pot generar grans pèrdues econòmiques en l’agricultura. Tot i que no produeix picadura en éssers humans ni animals, ni transmet malalties, resulta molest per a les persones.

El bernat marbrejat hiverna dins dels edificis i fins i tot dels vehicles. Si es detecten a les cases no és recomanable aplicar insecticides perquè tenen poca eficàcia davant aquest insecte. La millor opció per eliminar-los es aspirar-los i submergir-los en aigua.

Avís a les autoritats
Qualsevol ciutadà que s’assabenti de la presència del bernat marbrejat , cal que faci una foto del dors i/o ventre i la publiqui en la web https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted.  Amb aquesta informació en Departament d’Agricultura podrà tenir coneixement del grau de propagació de l’insecte invasor i poder actuar amb les mesures escaients.

 

Triptic sobre el bernat marbrejat

 

 

Darrera actualització: 03.05.2019 | 14:16