Turisme enològic

Aquest és un territori inclòs dins les DO Penedès i Cava. És per això que la vinya té un pes important en el paisatge del municipi. L’enologia i el turisme enològic prenen protagonisme a Sant Esteve Sesrovires. Les tres empreses elaboradores de vi i cava es troben ubicades en enclavaments arquitectònics de singular bellesa que faran que la visita als cellers i caves sigui una experiència única.

Elaboració del cava

El secret d’un bon cava resideix a saber combinar art i tecnologia i, per descomptat, cal una bona matèria primera. A la vinya és on comença el procés d’elaboració del cava, amb les tradicionals varietats de raïm penedesenques: macabeu, xarel·lo i parellada.
La recollida, condicionament i transport del raïm fins als cellers es fa amb tota cura. Allà es procedeix a premsar els raïms per extreure’n el suc i obtenir-ne el vi base. Tot seguit, aquests sucs, o mostos, es clarifiquen per eliminar-ne qualsevol impuresa i, un cop nets, es fan fermentar amb llevats seleccionats i un rigorós control de temperatura.
Quan la vinificació ha finalitzat, comença la fase del cupatge: els vins de les diferents varietats s’acoblen a fi d’aconseguir la mescla idònia, el caràcter del futur cava.

A continuació, el vi és embotellat afegint-hi sucre i llevats, és el procés de tiratge, que propiciarà la segona fermentació en l’ampolla i l’aparició de l’escuma característica del producte. Aquesta segona fermentació es produeix a la cava: les ampolles ajagudes, envoltades de foscor i humitat, reposen amb tranquil·litat a una temperatura gairebé constant que no sobrepassa els 15ºC; és l’anomenada rima. Aquí s’inicia la criança, que ha de durar un mínim de nou mesos. Durant aquest temps es duu a terme la remoguda: petits moviments a l’ampolla per fer baixar les restes de llevats fins al coll, així resulta més fàcil eliminar-les. D’aquest procés de purificació se’n diu desgorjament i algunes cases elaboradores encara avui dia el fan a mà, cosa que requereix una gran tècnica.

Finalment, l’ampolla es reomple amb el licor d’expedició que determinarà el tipus de cava d’acord amb la quantitat de sucre que contingui: brut, extra brut, extra sec, sec, semisec, dolç i brut nature, sense addició de sucre. El cava ja està a punt per sortir al mercat.

Caves Roger Goulart
Carrer Major, 6
08635 Sant Esteve Sesrovires
Tel. 93 419 10 00 / 93 771 40 03
www.rogergoulart.com

Ca n’Estella
Polígon Industrial Ca n’Estella
08635 Sant Esteve Sesrovires
Tel. 609 59 33 33 – 93 416 13 87
www.fincacanestella.com

Celler Can Casals
Cami de la Beguda s/n
08635 Sant Esteve Sesrovires
Tel. 600771625
www.cellercancasals.com

Darrera actualització: 02.11.2015 | 18:18