Els grups d’interès de Sant Esteve s’han d’inscriure en el Registre de Grups d’Interès de Catalunya

Dijous, 4 de maig de 2017 a les 14:45

Els grups d’influència coneguts com a lobbys que operen a Sant Esteve s’han d’inscriure en el Registre de Grups d’Interès de Catalunya, d’acord amb els canvis legislatius en matèria de transparència i bon govern. Per aquest motiu, l’Ajuntament sesrovirenc ha incorporat a la web municipal i a la Seu Electrònica informació sobre com els grups d’interès s’han de registrar en el nou registre centralitzat.

La llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern obligava als ens locals a crear un registre local de grups d’interès. Però el Decret llei 1/2017, de 14 de febrer, ha modificat aquesta situació amb la creació d’un registre centralitzat on s’ha d’inscriure qualsevol lobby que operi en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat, dels ajuntaments i de la resta d’organismes públics contemplats per la llei.

Els grups d’interès s’han d’inscriure a través dels formularis que es troben en la web del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. En aquesta web també es possible actualitzar les dades del grup d’interès i realitzar altres gestions sobre aquesta matèria.

L’article 47 de la llei 19/2014 considera grups d’interès a dos tipus de col·lectius. En primer lloc a les persones i organitzacions susceptibles d’influir en l’elaboració de lleis o disposicions públiques. Però també aquelles plataformes, xarxes o col·lectius, que sense tenir personalitat jurídica, són de fet una font d’influència organitzada.

De fet, L’àmbit d’aplicació del registre inclou totes les activitats dutes a terme amb la finalitat d’influir directament o indirectament en els processos d’elaboració o aplicació de les polítiques i la presa de decisions, amb independència del canal o mitjà utilitzat, incloent-hi els contactes amb autoritats i càrrecs públics, diputats, funcionaris i personal al servei de les institucions.

Darrera actualització: 04.05.2017 | 14:54