La regidoria de Gènere i Igualtat se suma la campanya #AgafaElGuant: Infants i joves lliures de violències masclistes. Es tracta d’una iniciativa de l’Institut Català de les Dones per augmentar la protecció i seguretat d’infants, adolescents i joves davant les violències masclistes en l'actual realitat derivada per la crisi sociosanitària de la COVID19.
La campanya pretén que infants i joves puguin identificar les violències que estan patint en les seves diferents manifestacions, apropar-los els recursos existents i promoure un espai virtual de suport i ajuda col·lectiva que trenqui el seu aïllament.
Un dels elements de la campanya és la difusió dels serveis amb els quals es pot contactar en cas d’una situació de violència masclista:
Un segon element és un challenge, un repte que consisteix a fer-se i publicar una fotografia amb un guant emulant la figura de Rosie the Riveter.
El tercer dels components de la campanya és ajudar infants i joves a identificar les violències masclistes. En aquest sentit cal ser conscients de les formes que adquireix tan en espai físic com l’espai virtual d’internet:
Ciberviolències
Amenaces, assetjament i control a través del mòbil i les xarxes socials són algunes de les manifestacions que estan patint adolescents i joves, i que impedeixen que les cases i residències siguin espais segurs i protegits.
· Infants i adolescents són objectiu del grooming, adults que els contacten utilitzant les xarxes socials i les aplicacions mòbils fent-se passar per menors d’edat amb la intenció d’obtenir material de contingut sexual una vegada guanyada la seva confiança.
· El sexpreading i la sextorsió s'acarnissen principalment amb les noies joves. La difusió de fotos i vídeos de contingut sexual sense el consentiment de la persona que hi apareix és una de les pràctiques utilitzades sovint per fer mal i venjar-se d’ex parelles o per humiliar i desprestigiar les noies.
· L’obtenció d’imatges i vídeos sexuals fent servir amenaces o el xantatge per no publicar-les és el que es coneix per extorsió sexual o sextorsió. La vergonya i la culpa sovint fan que les noies no ho expliquin al seu entorn i se sentin atrapades i aïllades.
· El ciberassetjament, l’extorsió per continguts sexuals, o el control mitjançant internet, xarxes socials i aplicacions mòbil són manifestacions de les violències masclistes que es donen tot i la distància social i l’aïllament domiciliari, i que tenen un impacte enorme en la persona.
Espai públic
El moment actual està provocant canvis en la manera de relacionar-se en societat i en l’espai públic.