Festes i fires
Festes locals
Festes locals
- Dijous de Setmana Santa
- Festa Major, últim divendres del mes de juliol
Principals festes durant l'any
PRIMAVERA
Sant Jordi
Durant la setmana del 23 d’abril, es desenvolupen els diferents actes que configuren el programa de celebració de la diada de Sant Jordi.
Premis SesrovirencsEl mateix dia 23, de bon matí, la Biblioteca Municipal Joan Pomar i Solà surt al carrer, i a la tarda es lliuren el Premis Sesrovirencs de l’Any, convocats per l’Ajuntament com a reconeixement públic a persones, entitats i activitats destacades durant l’any anterior.
El diumenge més proper s’organitza una ballada de sardanes i la tradicional Cursa de Sant Jordi, una cursa popular que compta ja amb més de vint-i cinc edicions.
Durant tota la setmana, la Biblioteca Municipal organitza actes literaris per a tothom, i el casal de la Gent Gran, per la seva banda, una jornada de lletres que aplega gent gran i escoles.
Fira de Primavera
La Fira de la Primavera aplega la Fira d'Entitats i la Fira de l'Associació de Comerciats. Té com a objectiu donar a conèixer tant la riquesa del teixit associatiu del municipi com l'amplia oferta comercial dels establiments de Sant Esteve.
ESTIU
Aplec de Sardanes
Aplec sardanesEl primer aplec es va celebrar l’estiu de 2004, i d’aleshores ença s’ha anat mantenint com a un aplec de tarda-nit. Durant els primers anys, s’ha anat consolidant com un aplec amb les millors cobles del país, i està obrint-se un lloc dins dels nombrosos aplecs que se celebren a Catalunya.
Es fa el primer cap de setmana de juliol. S’inicia a mitja tarda, amb pausa per a sopar, i segona part de l’aplec. Per al sopar cal adquirir el corresponent tiquet.
Festa Major
GegantsLa Festa Major se celebra la darrera setmana de juliol. Té un preludi amb el Torneig Internacional d’Handbol, les Nits a la Fresca –amb sardanes, havaneres, jazz…– que ens porten fins al tradicional Sopar de Germanor de dijous, que dóna el tret de sortida a la Festa Major.
El pregó va acompanyat d’un espectacle de foc, llum i so, i tot seguit arrenca la Festa Major que acull un munt d’espectacles i activitats, com la cercavila, gegants, sardanes, espectacles infantils, concert de música de cobla, músiques del món, balls de carrer, ball de gala...
Tots els actes juvenils de la Festa, s’apleguen sota el nom de Les Nits Joves, que inclouen el Sopar de Germanor, grup de versions, discoteques i el Gran Concert. El jovent també hi pot trobar el seu Spy Jove, el lloc de trobada dels joves durant els dies de la Festa Major i que compta amb música, parades, entre altres.
11 de Setembre
L’11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, se celebra amb un acte institucional, una ballada de sardanes i la Trobada de Puntaires.
L’acte institucional consisteix en una ofrena floral davant una escultura commemorativa dels fets de l’11 de Setembre de 1714. Aquesta ofrena es fa des de 2008 i compta amb la presència de les autoritats i partits polítics del poble. També s’hi sumen entitats i col•lectius locals, així com veïns i veïnes que, particularment, volen fer-se presents en la diada. La ballada de sardanes conclou aquest acte.
Trobada de Puntaires
Des de l’any 1993 se celebra la Trobada de Puntaires, que aplega a l’entorn de cinc-centes puntaires d’arreu del país. La trobada està organitzada pel col•lectiu de puntaires local i el Patronat Municipal
Se celebra al llarg de la tarda de l’11 de setembre i té la col•laboració d’altres entitats, comerços locals i empreses del sector, que fan que la trobada tingui una àmplia proposta d’activitats i que els/les puntaires que venen hi tornin en més d’una ocasió.
TARDOR
Fira del Vi i del Cava
La Fira del Vi i del Cava vol reivindicar la tradició vitivinícola de Sant Esteve i donar a cònèixer els productors locals. Dins de la Fira del vi, s'ha inclòs en les darreres edicions el tradicional Concurs de Carbasses
Mostra de Llauradors
LlauradorsLa Mostra de Llauradors vol retre un homenatge a tots aquells sesrovirencs pagesos que treballaven de sol a sol i que, sovint, antigament, eren llogats per a llaurar els camps i vinyes de la rodalia.
Es fa pels vols de Sant Isidre, malgrat que el patró dels llauradors, a Catalunya, sigui Sant Galderic (16 d’octubre). S’inicia de bon matí amb un esmorzar obert a tothom i s’acaba amb una exhibició de la tècnica de llaurar amb cavall, on participen vells i nous llauradors. L’acta s’acaba amb el lliurament de records a tots els participants.
En els darrrers anys, aquesta festa s'ha tralladat a la Festa Major.
Concurs de Carbasses
El Concurs de Carbasses és una activitat més de les que volen homenatjar la nostra terra i les arrels agrícoles de Sant Esteve. S’atorguen tres premis a les carbasses de més pes. Amb aquest concurs es potencia, entre d’altres, el petit hortet. Aquell hortet que permet el contacte amb la natura i l’esbarjo de tantes persones de Sant Esteve. Per aquest motiu, cada any es reparteixen llavors de carbasseres durant el mes d’abril perquè la gent pugui fer les seves plantades.
HIVERN
Reis
Cada any, els departaments de Cultura i Joventut del Patronat Municipal es posen d’acord per dur a terme la Cavalcada de Reis. L’any 2007 va néixer la comissió per a organitzar-la. En aquesta comissió hi pot participar tothom de Sant Esteve que desitgi implicar-se en la que és una de les nits més màgiques de l’any.
A dia d’avui, la cavalcada de benvinguda als Reis d’Orient està integrada per quatre carrosses i el seguici reial, amb músics i patges, tant a peu com a cavall.
Carnaval
El Carnaval és una de les festes més participatives del calendari festiu, celebrada pels infants, joves i la gent més gran. La rua i el ball, de dissabte de carnaval són els actes més participatius de tots. Cada any, també, es convoca un concurs de comparses en el qual hi prenen part més de trenta grups.
Els Tres Tombs
Tres tombsL’any 2002 es va recuperar aquesta diada, desprès de trenta-vuit anys sense fer-se. Segons Pere Xacó, veí de Sant Esteve, l’any 1964 van celebrar-se els darrers Tres Tombs.
Avui dia s’ha consolidat ja com una de les activitats culturals d’arrel tradicional que té la seva pròpia cita anual. Es fa durant la primera quinzena de març.
Després d’un esmorzar popular on es barregen carreters i veïns, els cavallers, traginers i carreters es dirigeixen a la plaça del Doctor Tarrés on s’inicien els Tres Tombs.
Festes d’Hivern
Ball garlandesLa Diada de Sant Esteve (26 de desembre) és el dia central de les Festes d’Hivern que es fan al llarg del cicle nadalenc. L’acte central, pel seu valor patrimonial i històric, és la tradicional ballada del Ball de Garlandes. El ball ha estat documentat per Joan Amades i és dels pocs pobles que l’han sabut conservar viu. El 2007, s’edità el llibre El Ball de Garlandes de Sant Esteve Sesrovires, de Míriam Navarro Codina, que recull aquesta tradició local.
Els nois van amb vestit de vellut i pantalons de mitja cama, camisa i mitges blanques, barretina, faixa i espardenyes; i les noies, amb cosset negre i faldilles estampades, mitenes i gandalles negres, mocador al coll, davantal i amb una garlanda (pa rodó amb un forat al mig) penjada del braç, van seguint els compassos musicals tot ballant en rotllana, després d’un breu passeig.
Altres activitats i actes completen les festes: concerts nadalencs, arbre de Nadal, saló infantil i juvenil, fira, reis...