Vespa asiàtica
Informació sobre la vespa asiàtica
La vespa asiàtica se la mal anomena vespa assassina… Una comparació lluny de la realitat. No és una espècie més verinosa ni més agressiva que les vespes autòctones. Potser la seva picada és una mica més dolorosa, però en general, davant la presència d’individus i/o nius de vespa asiàtica, cal actuar com ho faríem amb qualsevol vespa o abella. Cal tenir en compte que, si som davant d’un niu i les vespes se senten amenaçades, ens poden atacar molts exemplars alhora. Per tant, el més prudent és no apropar-se al niu i, sobretot, no manipular-lo.
Què faig si em pica una vespa asiàtica?
- Cal actuar de la mateixa manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte. Podeu consultar les recomanacions del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya a l’enllaç següent:canalsalut.gencat.cat/ca/sistema-de-salut/urgencies/primers_auxilis/picades_i_mossegades/
- En el cas que sigui vespa asiàtica (cal identificar-la prèviament), hem de trucar al 061 si…
- Tenim més d’una picada o s’han produït dins la boca.
- Som al·lèrgics o no sabem si ho som.
On fan els nius les vespes?
Nius primaris o embrionaris
A la primavera, les reines construeixen petits nius, dins els quals cria les primeres vespes obreres, que seran les que, després de l’estiu, construiran el niu secundari o definitiu. Aquests nius es poden trobar en cornises de teulades, garatges, porxos o apiaris abandonats, i, per tant, en llocs habitats.
Nius secundaris
Són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Normalment, els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o, fins i tot, a terra.
En cas de localitzar un niu, avisar a l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires amb aquest formulari