El sesrovirenc i professor de l’Aula de Música Pepe Martínez ha integrat el càntir en el seu set d'instruments de percussió musical. Després de més de 10 anys treballant en aquest projecte, ara forma part de Canticum Trio on continua desenvolupant les possibilitats d’aquest instrument musical que té els seus orígens en la cultura popular. Canticum Trio actuarà a Lleida el proper 28 de novembre.
Pepe Martínez va tenir la idea de de fer música amb càntirs a partir d’un somni. Ell mateix va dissenyar els instrument que ara toca. Però va ser l’escultora sesrovirenca Montserrat Carafí la que els va fer materialment. Les peces van ser cuites en un forn d’Esparreguera.
Canticum Trio El projecte de Cantaránforas, nom inicial de la idea, ha anat evolucionant. Des de fa un any, el conjunt de càntirs de Pepe Martínez formen part del grup musical Canticum Trio, formació integrada per Jordi Sàbat, professor de guitarra de l’Aula de Música, i per Xavi López (flauta i clarinet).
Aquest formació fa una música arrels mediterrànies. Interpreta peces del Ritual de Pagesia de Baltasar Samper, però també dels compositors Ernest Bloch i Dusan Bogdanovic. El repertori el complementen treballs del propi Jordi Sàbat (El lament d’Odisseu) i de Xavi López (Tras la alambrada, tema del projecte Invisibles, que està basat en el fenomen de la immigració al Mediterrani).
Pepe Martínez ha portat els seu set de càntirs als escenaris de diferents poblacions, com ara Esplugues o Breda. També va tocar a la biblioteca de Sant Esteve Sesrovires. Amb Canticum Trio tocarà en el concert del 28 de novembre, a la sala Nausica de Lleida. El concert programat per al passat 20 de novembre a Barcelona no es va poder fer per les restriccions de la Covid, però s’ha posposat per a més endavant. La formació també té previst tocar al museu Vicenç Ros de Martorell
Història del càntir El càntir és conegut com un recipient per portar aigua. Però el que molta gent no sap és que forma part de la història musical de la cultura popular. Antigament, el càntir era utilitzat per les dones que anaven a per aigua com un instrument musical. L’utilitzaven picant una espardenya sobre ell. A Mèxic, a més del seu ús habitual per portar aigua, també tenen una segona finalitat musical. A l'Àfrica, l'instrument musical conegut com a udu també els seus orígens en el càntir.
Coneixedor dels orígens musicals del càntir, Pepe Martínez ha actualitzat aquest instrument d’una forma original. En els concerts utilitza 5 càntirs de diferent forma i mida. Els toca amb les mans, però també amb una baqueta d'espart, una branca d’arbust i fins i tot també està experimentant amb maces.
Projectes paral·lels Pepe Martínez està centrat actualment en fer música amb els càntirs. Però no per això abandona altres projectes musicals. Com a baterista continua tocant en trios i quintets. A més també està col·laborant amb el projecte Camaradas del professor de l’Aula de Música Pere Miró i amb l’artista plàstica Susana Negri. Així mateix està treballant en el projecte Fangtasy amb una formació de duo.
Enllaç a Catalunya Música. Entrevista a Canticum Trio Pepe Martínez toca el càntir a partir del minut 5.40
Enllaç a l’exposició virtual de Susana Negri. La música de fons és de Pepe Martínez