A principis de juliol va realitzar-se al nostre municipi un cens pilot per quantificar i analitzar els nius d’oreneta cuablanca. S’han registrat un total de 270 nius, dels quals 144 estan ocupats, 104 trencats, i 22 sense senyal. Aquesta actuació s’emmarca dins el Projecte Orenetes que impulsa l’Institut Català d'Ornitologia (ICO) a través de persones voluntàries.
Segons aquest registre, a Sant Esteve s’ha produït un augment de 35 nius respecte al primer cens. Pilar Arbues és una sesrovirenca que col·labora amb l’ICO i ha estat l’encarregada de dur a terme el cens. El primer el va realitzar al maig coincidint amb l’arribada de les aus i el segons ara, coincidint amb l’època de nidificació. Es poden consultar les dades a https://www.orenetes.cat/veure-dades/
Els ocells, insecticida natural
A Sant Esteve es troben a banda d’orenetes cuablanca, altres tres espècies protegides i que actuen com a plaguicides naturals. Són l’oreneta comuna, que nia a l’interior de les vivendes, els falciots i els ballesters. Com a insectívors, ajuden al control de plagues com els mosquits. Només una parella d'orenetes pot consumir 2.500 mosquits diaris, això repercuteix en uns 500.000 mosquits per temporada quan les tenim aquí. La seva presència és també És un excel·lent indicador ambiental i de qualitat de l’aire del nostre municipi.
Aigua als balcons
Les altes temperatures que s’estan registrant aquest estiu tenen especial incidència en les aus, especialment en els pollets. Una manera d’ajudar-los és col·locant petits recipients de poca fondària amb aigua en balcons i terrasses.