És el Ball, amb majúscules. És la tradició folklòrica més antiga i coneguda de Sant Esteve i que encara es manté viva. Actualment es balla el dia de Sant Esteve (26 de desembre) a la plaça de la Vila.
Els nois van amb amb vestit de vellut i pantalons de mitja cama, camisa i mitges blanques, barretina, faixa i espardenyes; i les noies amb cosset negre i faldilles estampades, mitenes i gandalles negres, mocador al coll, davantal i amb una garlanda (pa rodó amb un forat al mig) penjada del braç, van seguint els compassos musicals tot ballant en rotllana, després d’un breu passeig.
Es dansa a la mitja part d’una ballada de sardanes, quan l’Esbart Sant Esteve entra a la plaça en sentir les primeres notes del ball. En acabar la interpretació conviden a tot al públic a afegir-s’hi. Així doncs, s’inicia una segona ballada, aquest cop de caire popular. En els darrers anys, la parella de gegants, en Siset i l’Angeleta, també han fet la seva pròpia versió del ball.
El ball està documentat per Joan Amades en el Costumari Català i és dels pocs pobles que l’han sabut conservar viu. El 2007, s’edità el llibre El Ball de Garlandes de Sant Esteve Sesrovires, de Míriam Navarro Codina, que recull aquesta tradició local.
El Patronat Municipal promou un curset, cada mes de desembre, per aprendre a ballar-lo.