Alumnes de l’Institut Montserrat Colomer viatgen per Europa amb un programa Erasmus+ que aposta per l’educació social i emocional dels estudiants

Dimarts, 28 de febrer de 2023

Un grup de sis alumnes i tres docents de l’Institut Montserrat Colomer acaben de tornar de Finlàndia, on han conegut el sistema educatiu finès, han assistit a seminaris sobre racisme, refugiats i medi ambient, a més de conèixer les tradicions locals i poder veure l’aurora boreal. La visita s’emmarca dins del programa europeu Erasmus+ Let’s SEE, que lidera el propi centre de Sant Esteve Sesrovires i que està basat en l’educació social i emocional.

L’Institut Montserrat Colomer coordina des de l’any 2020 el projecte europeu Let’s SEE, una iniciativa del programa Erasmus+ que ha permès tant a l’alumnat com al professorat viatjar per Europa per treballar l'educació social i emocional per a l'entesa cultural i la igualtat de gènere. En el projecte participen quatre centres educatius de Portugal, França, Itàlia i Finlàndia. Les sigles SEE (Social and Emotional Education for Cultural Understanding and Gender Equitiy) fan referència a la finalitat del programa.

Finlàndia
En aquesta ocasió, sis alumnes i tres professors van viatjar al febrer fins a Oulu, que amb 210.000 habitants és una de les ciutats més grans de Finlàndia i un lloc de referència en el món de l’alta tecnologia.

Durant una setmana, l’agenda d'activitats va estar molt atapeïda, amb confereǹcies i seminaris sobre l’educació a Finlàndia, el racisme i la inclusió, els refugiats i la multiculturalitat, així com el desenvolupament sostenible. També es van fer visites culturals, com ara a la granja de rens Poro-Panuma, al jardí botànic de la Universitat d’Oulu, al Museu Northern Ostrobothnia, i a la plaça presidida per l'estàtua Toripollisi, entre d’altres.

Així mateix, les alumnes sesrovirenques també van tenir l’oportunitat de participar en la decoració del centre educatiu, una tradició estudiantil que es realitza amb motiu dels exàmens finals dels alumnes del darrer any, el festival de l’escola i en el ball de gala que es prepara per als estudiants més veterans.

Altres experiències que van poder viure van ser la de caminar per l’aigua glaçada del mar de la platja de Nallikari o fins i tot contemplar l’aurora boreal.

Altres intercanvis
Des de l’any 2020, el mateix Erasmus+ ha permès a l’Instititut Montserrat Colomer participar en altres programes de mobilitat. Concretament s’ha viatjat a Lisboa (Portugal), Roanne (França) i Milà (Itàlia). Durant la pandèmia, els desplaçaments internacionals es van substituir per trobades virtuals.

En cada viatge, els estudiants participants treballen les temàtiques relacionades amb el projecte. D’aquesta forma, s’han tractat des de qüestions com la igualtat de gènere fins els prejudicis i els estereotips. Les activitats no són únicament pels que poden viatjar, sinó que el programa també organitza iniciatives en els centres associats. Així a Sant Esteve Sesrovires hi ha hagut des de tallers de mindfulness fins a classes de ioga per treballar el benestar emocional.

Intensa activitat fins al setembre
El programa Let’s SEE finalitzarà a l’estiu. Fins a aquesta data hi ha programat un intens calendari de treball. Només fa uns dies dues alumnes de l’institut van viatjar fins a Milà per a una estada de dos mesos. Al mateix temps, l’1 de març arribarà a l’Institut Montserrat Colomer dues estudiants italianes que es quedaran durant dos mesos a Sant Esteve Sesrovires.

Al març, els cinc països participants elaboraran conjuntament un cartell amb motiu del Dia de la Dona. També durant aquest mes s’organitzarà el mercat solidari We are all migrants.

A l’abril, l’Institut Montserrat Colomer acollirà una trobada internacional d’estudiants i professorat per abordar el benestar emocional.

La darrera de les visites programades serà un viatge al mes de maig a Brussel·les per realitzar tallers per aprendre el funcionament del parlament europeu.

Darrera actualització: 28.02.2023 | 09:41