L'Ajuntament implanta un sistema anticonceptiu per al control dels coloms

Divendres, 19 de maig de 2017

L’Àrea de Medi Ambient impulsa des del mes d’abril un innovador sistema per controlar la població de coloms. L’Ajuntament ha instal·lat en dos llocs estratègics del municipi uns dispensadors que subministren blat de moro recobert amb una substància anomenada nicarbacina, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms. L'eficàcia del fàrmac anticonceptiu per al control de coloms amb nicarbacina ve avalada per una llarga trajectòria a diversos municipis d'Itàlia i Espanya on ha aconseguit reduir la població de coloms en pocs mesos de forma ètica sense necessitat de sacrificar-los.

Els dos dispensadors estan instal·lats en llocs on no hi poden accedir els ciutadans i per, tant, no hi ha risc ni per a les persones, ni per a les seves mascotes.

Eficàcia provada i òptims resultats
Quan es capturen i sacrifiquen els coloms, es deixa un buit ecològic que és ocupat ràpidament per nous coloms, ja que els exemplars restants tenen més recursos a l'abast i es reprodueixen en millors condicions.

La nicarbacina provoca una davallada continuada i estable de la població i s'ha comprovat que a partir del quart any la població de coloms es redueix fins al 80% respecte la inicial. En són exemples Cardona o Molins de Rei que han implementat el sistema anticonceptiu amb resultats que han millorat les expectatives inicials. El primer any el descens a Cardona va superar el 60% i a Molins de Rei el 40%.

La població de coloms d'una ciutat està formada per tres grups: els dominants, amb accés als millors recursos i que es reprodueixen regularment al llarg de tota la temporada, els subdominants, que només es reprodueixen ocasionalment, i els juvenils que són el major gruix de la població i difícilment sobreviuen al primer any. Aquest programa de control de la natalitat se centra a aturar la reproducció de les parelles dominants, amb la qual cosa s’aconsegueix que desaparegui de cop el tercer grup i part del segon.

El fàrmac és totalment segur, tant per la salut dels coloms, com també per la d'altres animals, persones o pel medi ambient. Per poder subministrar aquest fàrmac cal una recepta veterinària i una comunicació i autorització prèvia de la Generalitat . En el cas que una au rapinyaire mengés un colom que ha ingerit el fàrmac esterilitzant no passaria res, ja que tan sols ingeriria 0,03 mil·ligrams per cada 100 grams de teixit de colom consumit, una quantitat massa baixa per tenir qualsevol efecte.  

El cost anual d’aquest sistema és de 4.709,32 €/anuals, iva inclòs, i inclou el pinso, els dispensadors d’aliment i una càmera de vídeo que enregistra i controla els comportament dels coloms.

 

Darrera actualització: 23.05.2017 | 14:15