L’Ajuntament promou la reducció de residus amb una campanya i un pla de prevenció

Dimecres, 20 de desembre de 2023

A Sant Esteve cada habitant produeix més de 500 kgs d’escombraries a l’any, per sobre de la mitjana catalana. D’aquests, gairebé la meitat acaben al rebuig i no es poden reciclar. Per conscienciar la ciutadania de la importància de generar menys residus i de separar-los correctament, l’Ajuntament posa en marxa una campanya de sensibilització i la redacció d’un Pla Local de Prevenció de Residus.

La campanya es presenta en format de vídeos que es publicaran a través de les xarxes socials municipals. Es posa en marxa coincidint amb la proximitat de les festes nadalenques, una època en la qual es generen molts residus a les llars. En aquest sentit, s’incideix en la necessitat de depositar-los correctament al contenidor que correspon. La iniciativa compta amb el suport de l’Agència Catalana de Residus i d’Ecoembes i Ecovidrio.  

Paral·lelament, l’Ajuntament ja ha aprovat la redacció d’un Pla Local de Prevenció de Residus Municipals (PLP). Es tracta d’una eina que té com a objectius: contribuir a reduir la generació de residus per habitant, aconseguir nous hàbits en la gestió municipal dels residus i en la prevenció, i augmentar el grau de sensibilització i participació de la població en general. El document, que es començarà a elaborar a principis d’any, tindrà vigència pel període 2024-2027.

Reducció de costos

Una correcta gestió dels residus domèstics comporta beneficis pel medi ambient i la salut, i repercuteix directament en el cost i millora del servei. Actualment, el rebut d'escombraries que paga la ciutadania no cobreix l'import del cost del servei, un cost que es reduiria amb una bona gestió del reciclatge i evitaria futurs increments.

Una major separació selectiva reduiria també els residus que acaben anant al contenidor de rebuig on només hi haurien d’anar uns pocs residus com ara pols, burilles, sorra de gats, bolquers, tovalloletes... Aquests residus no es poden reciclar i, per tant, tot el que va al contenidor gris té un cost molt elevat. Actualment, la recollida selectiva a Sant Esteve representa només el 54%.

 

     

 

Darrera actualització: 20.12.2023 | 12:42