Sant Esteve Sesrovires ha incorporat un servei de Transport a la Demanda (TAD), que funciona les tardes de dilluns a divendres, amb reserva prèvia, i està gestionat per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), a la qual pertany Sant Esteve. La incorporació d’aquest nou servei forma part del pla de millora de la mobilitat que l’AMTU ha elaborat per a l’ajuntament sesrovirenc, per tal de rendibilitzar el servei de transport públic, reduir-ne els costos i alhora aconseguir que sigui més eficient.
Fins ara, hi havia un servei de transport públic consistent en una línia de bus, que funcionava tant al matí com a la tarda. Tanmateix, la poca demanda d’aquest servei, especialment a la tarda, feia del tot inviable per a l’ajuntament el seu sosteniment econòmic. És per això que, l’AMTU va realitzar un estudi de mobilitat per tal de millorar l’eficiència d’aquest servei.
Arran de l’estudi de mobilitat realitzat per l’AMTU, l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires ha modificat el recorregut d’aquest servei, ha eliminat algunes parades, i també ha posat en marxa el nou servei de transport a la demanda, que estarà en fase de proves durant tres mesos.
Així doncs, actualment hi ha un servei de bus urbà que realitza quatre expedicions durant el matí, i un servei de taxi a la demanda que realitza dues expedicions a la tarda. Aquest servei de taxi a la demanda té uns horaris i unes parades fixes, però només funciona quan un usuari fa una reserva prèvia. Per l’usuari, el cost d’aquest viatge és el mateix que el de bus.
Com funciona aquest servei?Qualsevol persona de Sant Esteve Sesrovires es pot beneficiar d’aquest servei, que es pot reservar a través d’un telèfon gratuït (900 69 65 66). En el moment de la reserva, s’ha d’indicar la parada i l’hora de recollida (d’acord amb l’horari preestablert) i les dades de retorn, en cas necessari. Una vegada gestionada la reserva, la persona usuària rep una trucada de confirmació del servei.
El servei de taxi a la demanda segueix el mateix recorregut i parades que el bus urbà, per la qual cosa la l’inici i la finalització del servei sempre tenen lloc en una de les parades preestablertes. Així mateix, durant el recorregut no es realitzen altres parades que les ja acordades prèviament en la reserva.
L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) és l’encarregada de gestionar aquest servei de transport a la demanda a Sant Esteve Sesrovires. L’AMTU té una llarga experiència en l’assessorament i implementació de serveis de transport a la demanda, ja que ha assessorat a diversos municipis de Catalunya, i a més actualment també gestiona el TAD de Pineda de Mar. D’aquesta manera l’Ajuntament optimitza els seus recursos, li surt més econòmic i millora la gestió del servei, ja que l’AMTU està desenvolupant una Oficina Centralitzada de Gestió del TAD que és específicament per aquesta finalitat i permet compartir costos de gestió entre els Ajuntaments que ho utilitzin.
AMTUL’AMTU és una associació de municipis lliurement adherits, que té per objecte donar suport tècnic, jurídic i administratiu als associats en matèria de mobilitat, infraestructures i transport públic. Actualment l'AMTU té 91 entitats adherides, entre les quals hi ha el municipi de Sant Esteve Sesrovires.
L’AMTU és membre del consorci de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona i actualment gestiona, per encàrrec d’aquesta entitat, el títol de transport T16, fora de l'àmbit de la primera corona tarifària del Sistema Integrat de Transport (STI) de Barcelona. També gestiona els ajuts per a la millora de les xarxes de transport públic dels municipis del STI de Barcelona, realitza activitats per a la promoció del transport urbà i la mobilitat sostenible, edita la revista MobiliCAT, i organitza anualment la Jornada Catalana de la Mobilitat.