Personal tècnic de Protecció Civil de Sant Esteve i d’altres municipis van participar en una jornada sobre l’atenció a persones vulnerables en situacions d’emergència organitzada pel cos de la Generalitat. Es va parlar de conceptes com la vulnerabilitat i l’exclusió social, que empitjoren encara més quan succeeixen pandèmies o catàstrofes naturals.
Segons l’IDESCAT, a Catalunya un 26,3% de la població es troba en risc de pobresa o exclusió social (taxa AROPE). En cas d’emergència com una catàstrofe natural o una pandèmia, aquest sector de la població veu agreujada encara més la seva situació.
Durant la sessió es van estudiar conceptes com vulnerabilitat i risc d’exclusió, així com un anàlisi de la tipografia de perfils que el personal es pot trobar en aquestes situacions d’emergència i que requereixen una atenció ràpida i eficaç. Els formadors van posar exemples de moments catastròfics com el terratrèmol de Lorca de l’any 2011 o, més recent, l’erupció del volcà de la Palma que ha deixat sense casa a moltes famílies.
La formació va comptar amb la participació de 70 tècnics i tècniques de Protecció Civil de la Generalitat, ajuntaments de Catalunya i altres institucions. Al final de la sessió hi va haver un debat sobre quines pautes s’han de seguir a l’hora de tractar amb una persona vulnerable que acaba de patir qualsevol tipus d’emergència. Enguany la col·laboració entre administracions ja ha permès fer a Sant Esteve un simulacre d’incendis forestals i un de nevades.