Un retall d'història

CAN JULIÀ, UN MAS SESROVIRENC


Can Julià és una masia situada a Sant Esteve Sesrovires, a sobre del pont d’entrada a la població i al costat del Torrent dels Llops. És probable pensar que, degut a la proximitat del torrent, fossin coneguts com els de la Riera i amb el pas del temps aquest sobrenom quedés afegit al seu cognom. De fet, a la documentació que forma aquest fons, es fa servir indistintament tant el cognom abreujat com el cognom llarg. La família Julià de la Riera va viure en el mas de Can Julià fins a començaments del segle XX. Fins a aquest moment, la casa familiar i el seu patrimoni va anar passant d’hereu a hereu durant generacions.

L’any 1828, Pere Julià de la Riera i Francisca Estrada, pubilla i futura hereva de Can Estrada, contrauen matrimoni. Aquest fet representa la incorporació de Can Estrada al patrimoni de Can Julià. Benet Julià, el seu fill primogènit, va ser el primer membre de la família que va heretar les dues finques.

Jaume Julià de la Riera i Soteras -últim propietari de Can Julià- es va casar l’any 1900 amb Josefa Ribot, filla del propietari de Ca n’Amat. Van tenir 12 fills, dels que només van sobreviure sis, entre ells l’Arseni Julià. A partir de l’any 1901, aproximadament, trobem a en Jaume Julià de la Riera i a la seva família domiciliats al Carrer Soletat número 7 (actualment és el Carrer Bonaire). Can Julià va ser comprat per Josep Bach i Escofet. En algun document municipal, la finca és anomenada Can Bach. Per altra banda, al voltant de l’any 1915, Can Estrada ja era propietat dels altres germans Bach, en Pere i Ramon. Jaume Julià va marxar del poble i, quan va morir, va ser enterrat a Mataró.

Aquesta nissaga familiar va intervenir activament en la vida pública de la població, ocupant diferents càrrecs públics. Segons un document que forma part del fons, l’any 1807 era alcalde de Sant Esteve Sesrovires en Josep Julià; posteriorment, el 1853 trobem a en Pere Julià també com a batlle. Pel que fa al propi Jaume Julià de la Riera i Soteras va ocupar diversos càrrecs: va ser alcalde en dues ocasions, de 1904 a 1909 i de 1924 a 1930; va ser jutge municipal de 1912 a 1914 i l’any 1917 el trobem com a secretari de la Societat d’Aigües de Sant Esteve.

L’Arseni Julià, el cinquè fill d’en Jaume Julià de la Riera, va aplegar i conservar la documentació del patrimoni familiar. Va ordenar la documentació cronològicament, per una banda, i per altra va separar els documents de Can Julià dels de Can Estrada. A la seva mort, l’Arseni va deixar-ho tot a la seva neboda, la Josefa Julià Ribot que, a la seva vegada, ho va conservar a casa de la seva filla fins el moment en que va fer la donació a l’Arxiu Municipal de Sant Esteve Sesrovires.

Darrera actualització: 30.05.2017 | 11:09
Darrera actualització: 30.05.2017 | 11:09